Een diamanten sieraad uitkiezen doe je niet iedere dag en kan best een zoektocht zijn. Het kiezen van een diamant wordt met de zogenaamde 4 C’s een stuk eenvoudiger en interessanter!
Nog even terug naar wat diamant is. Deze edelsteen is de meest populaire steen ter wereld. Wat wij maar al te goed begrijpen. Want deze edelsteen is onovertroffen qua hardheid en schoonheid, heeft levensduur en symbolische betovering. Maar bovenal: schittering! Toch zijn er grote verschillen tussen diamanten onderling.
Diamant is gekristalliseerd koolstof en dankt zijn kostbaarheid aan de zeldzame omstandigheden waarin de koolstof kristalliseert. Dit proces vindt plaats in het diepste van de aarde. De natuur geeft deze prachtige edelstenen prijs als ze door vulkanische uitbarstingen naar boven worden gestuwd.
Wat zijn de 4 C’s?
Om de waarde van een diamant te bepalen bedacht het GIA (Gemological Institute of America) de 4 C’s. Iedere C is een graadmeter om de totale schoonheid en structuur van een diamant in kaart te brengen.
- Carat (Karaat)
- Clarity (Zuiverheid)
- Cut (Slijpsel)
- Colour (Kleur)
Carat (karaat)
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat komt overeen met 200 milligram. Ook is hier een puntensysteem voor bedacht, waardoor het mogelijk is om de diamant tot op de honderdste milligram nauwkeurig weer te geven. Eén karaat komt overeen met 100 punten.
Het gewicht bepaalt de waarde, toch kunnen diamanten met eenzelfde gewicht verschillen in waarde. Dit heeft vooral te maken met de zuiverheid (Clarity) van de diamant, maar ook het slijpsel (Cut) heeft invloed. Een kleine, heldere diamant schittert mooier dan een grotere diamant, die onzuiverheden heeft.
Clarity (zuiverheid)
Tijdens het natuurlijke vormingsproces van diamant zijn andere kristallen en mineralen aanwezig die diamant kunnen beïnvloeden. Dit gaat ten koste van de zuiverheid, want zij veroorzaken onzuiverheden en insluitsels. De meest waardevolle diamanten bevatten geen onzuiverheden en insluitsels- loepzuiver dus.
Cut (slijpsel)
De schittering van een diamant wordt bepaald door de slijpvorm. Alleen een diamant met perfecte verhouding weerkaatst het licht van het ene facet naar het andere, zodat het via de bovenkant van de steen reflecteert.
De meest bekende slijpvorm is briljant, geslepen met 58 facetten. Veelgebruikte andere slijpvormen zijn baquette, prinses, marquise en peer.
Colour (kleur)
De lichtval op de diamant en wat het menselijk oog ziet, bepalen de kleur en daarmee de waarde. Volkomen kleurloze diamanten laten het licht zuiver en perfect door, zodat het alle kleuren van de regenboog weerspiegelt. Zuiver witte diamanten zijn schaars en hun kwaliteit en prijskaartje is dan ook torenhoog. Een onervarene ziet nauwelijks verschillen. De kleurkwaliteit is aangegeven met D, E, F en verder oplopend, waarbij D de mooiste kleur is.