Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rex-product-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/sparkle/domains/sparkleamsterdam.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/sparkle/domains/sparkleamsterdam.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Lab grown diamond of natuurlijke diamant? | Sparkle Amsterdam

Gratis verzending en retour

Voor 17:00 besteld, vandaag verzonden

Geleverd met certificaat

usp Gratis verzending en retour
usp Voor 17:00 besteld, vandaag verzonden
usp Geleverd met certificaat

De “goddelijke” schittering van diamant

Glasheldere diamant

Niet te verslaan

De diamant is één van de hardste edelstenen. Het is dan ook niet verrassend dat deze steen wordt geassocieerd met onoverwinnelijk zijn. Diamanten weerspiegelen “het licht van God, zijn schittering en zijn verhevenheid”. De Grieken en Romeinen geloofden zelfs dat diamanten de tranen van hun goden waren. Tegenwoordig kent diamant nog steeds een iconische status, maar heeft het heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. Van lab grown diamond tot natuurlijke diamant, wij vertellen je alles over dit schitterende steentje.

Diamanten zijn van grote waarde door hun schaarste, slechts 20% van de gevonden hoeveelheid kan gebruikt worden in sieraden. De rest van de diamanten vinden hun plek in gereedschap en instrumenten. Volgens wetenschappers liggen er diep in onze aarde biljoenen van deze edelsteen verscholen. Helaas komen we daar niet bij met een schep en zaklamp. Ze zitten zo dicht bij de aardkern dat we zouden smelten in de zoektocht naar deze fonkelende juwelen.

Een diamant ontstaat namelijk bij grote druk en temperaturen rond de 1325 graden celcius, die voorkomen op 150.000 tot 250.000 kilometer onder de aardkorst. De diamanten die wij delven zijn naar boven gekomen doordat de druk op de steen te groot werd. Met een kleine vulkanische uitbarsting komt de steen aan het aardoppervlak. Dit proces gebeurt niet in enkele jaren, nee sommige diamanten zijn al drie miljard jaar oud. Een diamant is dus echt tot in de oneindigheid! We kunnen dit werkelijk een wonder van moeder natuur noemen. Een wonder dat om jouw vingers, hals of aan je oren kan schitteren.

Wist je dat een diamant alleen geslepen kan worden met een andere diamant? Er is namelijk geen enkele steen die zo hard is dat deze een diamant kan slijpen. Bewaar daarom nooit je diamanten sieraden in hetzelfde doosje of zakje, ze kunnen elkaar immers beschadigen.



Het einde van de bloeddiamant

Een kleine tien jaar geleden kwam het fenomeen de ‘lab grown diamond’ op. Ofwel diamanten door mensen gemaakt. Verschillende bedrijven hebben er in de laatste jaren voor gekozen om met deze soort diamanten te werken en zo conflictdiamanten te vermijden.

Bij Sparkle Amsterdam werken we met natuurlijke diamanten en dat is een bewuste keuze. De natuurlijke versie delft men over de hele wereld, denk bijvoorbeeld aan Afrika en Azië. De diamantwinning kent helaas ook een schaduwzijde. Je hebt vast wel eens gehoord van de term bloeddiamant. Deze edelstenen worden gedolven in conflictgebieden, zoals Sierra Leone en Angola. Rebelse groepen dwingen de lokale bevolking te werken in een diamantmijn onder mensonterende omstandigheden. De opbrengst van de conflictdiamanten zorgt ervoor dat de oorlogen blijven bestaan.

Gelukkig zijn er maatregelen getroffen om dit tegen te gaan. We kunnen nu met een gerust hart zeggen dat 99% van de diamanten die verhandeld worden conflictvrij zijn. Maar de strijd tegen bloeddiamanten is nog niet voorbij, onder andere de Verenigde Naties blijft tegen deze edelstenen vechten. Het programma waar de conflictvrije diamanten onder vallen heet het Kimberley Process Certification Scheme.

Wist je dat naast de biljoenen karaat diamant verscholen in onze aarde er ook in het heelal een uitgedoofde ster rondzweeft? Deze is gekristalliseerd tot een enorme diamant. De ster heet Lucy en scheen ooit net zo fel als de zon. Ze heeft een doorsnede van wel 1500 kilometer. We kunnen dus gerust zeggen dat er een gigantische diamant boven ons hangt. Wanneer onze zon uitdooft en kristalliseert zal ook zij veranderen in een grote diamant. Maar daar moeten we (gelukkig) nog zo’n 5 miljard jaar op wachten. De ster Lucy is vernoemd naar het van The Beatles ‘Lucy in the sky with diamonds’.



De ‘voordelen’ van de lab grown diamond

De lab grown diamond is een naam die je wellicht al vaker bent tegengekomen, wij vertellen je graag wat dat inhoudt en waarom wij de keuze maken om met natuurlijke diamanten te werken.

Een lab grown diamond, de naam zegt het zelf eigenlijk al, is een diamant die gemaakt wordt in een fabriek. Met de huidige techniek is het verschil tussen een natuurlijk en syntetische diamant nauwelijks tot niet te ontdekken. Beide ‘soorten’ diamant bezitten dezelfde eigenschappen. De samenstelling van de steen is koolstof, de hardheid scoort 10 op de schaal van Mohs (een harder materiaal bestaat er niet), kortom ze bevatten dezelfde eigenschappen. Ze komen alleen van een andere bron.

De industrie maakt op verschillende manieren een diamant, bijvoorbeeld door een ‘zaadje’ of splinter van een diamant bloot te stellen aan hele hoge temperaturen en druk. Dit noemen we de High Pressure High Temperature (HPHT) manier. Zo groeit de splinter tot een volwaardige diamant. Fabrikanten kunnen het zaadje ook met carbon-rijk gas bewerken. Steeds meer deeltjes van het gas blijven als het ware aan het fragment plakken waardoor de diamant groeit. Deze methode heet de CVD methode, ofwel Chemical Vapor Deposition.

Milieu

Door zo diamanten te maken versnelt het jarenlange, natuurlijke, proces en heb je binnen een mum van tijd een stel fonkelende diamanten. Een belangrijk argument voor lab grown diamonds is dat ze het milieu minder belasten. Bij lab grown diamonds zou er minder CO2 uitstoot vrijkomen en is het productieproces korter.

Wist je dathet maken van een lab grown diamond net zo veel energie als een halve stad verbruikt?



Maar ook bij deze diamanten is het niet alleen maar zonneschijn, want om een diamant te maken is ontzettend veel energie nodig. Voor de HPHT methode om diamanten te maken, verbruiken machines tussen de 600 en 1100 kilowattuur per karaat. Bij de CVD wijze hebben ze zelfs tussen de 1000 en 1700 Kilowattuur nodig per karaat. Een gezin verbruikt 1700 Kilowattuur over een periode van twee maanden. Hoeveel beter de lab grown diamonds voor de wereld zijn is dus discutabel, het zijn namelijk echte energievreters!

China en India maken de meeste lab grown diamonds, maar zij gebruiken nagenoeg geen groene energie. De energie die ze gebruiken in Indiase fabrieken bestaat voor 75% uit energie opgewekt uit kolen. Deze vorm van energie belast het milieu ook. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom wij werken met natuurlijke diamanten.

Het karakter van de natuurlijke diamant

De lab grown versie staat nog in de kinderschoenen, daarom sluiten we niet uit dat we in de toekomst met ‘lab grown diamonds’ kunnen gaan werken. Wel is een natuurlijke diamant echt ambacht, dus ‘one of a kind’. Een machine kan een prachtige, foutloze diamant creëren, maar het levensproces van een natuurlijke diamant is niet maakbaar. Het proces wat een diamant juist haar waarde geeft, een diamant wordt niet voor niets gezien als een wonder. Hier kan geen lab grown diamond tegenop.

Generic placeholder image

sparkleamsterdamcom

gouden ringen met diamanten

Hey you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw eerste aankoop!