De diamanten verlovingsring: een symbool van liefde | Sparkle Amsterdam

Gratis verzending en retour

Voor 17:00 besteld, vandaag verzonden

Geleverd met certificaat

usp Gratis verzending en retour
usp Voor 17:00 besteld, vandaag verzonden
usp Geleverd met certificaat

De diamanten verlovingsring: een symbool van onbreekbare liefde

Verliefd stel in de zee

Voor veel dames staat een diamanten verlovingsring hoog op het verlanglijstje. Maar wist je dat een diamanten verlovingsring nog helemaal niet zo lang gebruikelijk is? Hoewel ringen al sinds het Romeinse rijk worden uitgewisseld als symbool van een huwelijk – de ronde vorm staat hierbij voor de eeuwigheid van de verbintenis – waren dit over het algemeen eenvoudige ringen van koper, zilver of goud. 

Letterlijk en figuurlijk onbreekbaar

Diamant is erg hard en daarom moeilijk om te slijpen. In vorige eeuwen waren diamanten daarom alleen bedoeld voor de superrijken. Zij droegen graag diamant, omdat van deze ‘onbreekbare’ steen werd gedacht dat deze zijn kracht op zijn drager kon overbrengen en daarmee onverslaanbaar zou maken. Diamant is immers één van de hardste natuurlijke materialen.

Diamanten sieraden waren daarmee het domein van de hoogste klassen. Een van de oudste en daarmee meest beroemde diamanten verlovingsringen is de ring die Habsburgse keizer Maximiliaan de Eerste in 1477 gaf aan zijn verloofde, Maria van Bourgondië. Deze ring bestond uit eenvoudig geslepen diamanten – het zogenaamde tafelslijpsel – die in de vorm van een ‘M’ in goud waren gezet. Ringen zoals deze waren echter de uitzondering. Massief gouden of zilveren ringen bleven in de eeuwen daarna gebruikelijker als verlovings- en trouwringen. Soms schreef men aan de binnenkant een ‘posie’, ofwel een romantische boodschap, als een soort gelofte.

Vive la Révolution

Tijdens de Industriële revolutie van de 19e eeuw werden er technieken ontwikkeld waarmee diamanten makkelijker waren te slijpen, en toevalligerwijs werd rondom dezelfde tijd diamant in grote hoeveelheden ontdekt in Afrika. Daarmee steeg de beschikbaarheid van diamant en ontstond er een grote groei aan diamanten sieraden. Het was echter nog steeds niet zo gebruikelijk om een diamanten verlovingsring te geven. De norm was om een ring te kiezen die paste bij de status en budget van het stel. Hiervoor werden allerlei verschillende edelstenen uitgekozen. Koning Victoria van Engeland kreeg voor haar verloving in 1840 bijvoorbeeld een gouden verlovingsring in de vorm van een slang, bezet met smaragden.

De definitieve omslag kwam nadat de Amerikaanse juweliersbranche besloot zijn clientèle te inspireren om vaker diamant te kiezen voor hun verlovingsring. De firma De Beers, tot op heden de grootste diamantleverancier ter wereld, bedacht na de Tweede Wereldoorlog een slimme reclamecampagne om de diamant meer aandacht te geven. In deze campagne werd uitgelegd hoe een diamant aan hand van de 4 C’s (carat, cut, color and quality) kon worden gewaardeerd, en dat de puurheid en hardheid van de steen symbool stonden voor het huwelijk. Daarnaast suggereerde de advertenties dat echte liefde best wel iets mocht kosten – om precies te zijn twee maandsalarissen!  

Een steengoeie campagne

De campagne sloeg aan en Amerikaanse verliefde stelletjes waren al snel overstag. De vraag naar diamanten verlovingsringen steeg enorm. Deze trend waaide over de rest van de wereld over en tegenwoordig is de diamanten verlovingsring een icoon voor eeuwigdurende liefde. De diamanten verlovingsring is daarmee dus een uitvinding uit de 20ste Eeuw. De symboliek van diamant heeft ervoor gezorgd dat ze in deze relatief korte tijd niet meer weg te denken is uit onze samenleving.  

Generic placeholder image

sparkleamsterdamcom

gouden ringen met diamanten

Hey you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw eerste aankoop!