Amsterdam. De stad die leeft en bruist. Waar je op de ene hoek van de straat een 17e eeuws pand vindt, en op de andere een hippe coffeeshop. Het is de stad waar alles kan, waar je buiten de lijntjes kunt kleuren en je sprankelende zelf stimuleert. Van de grachten tot de haven, schoonheid zit in elk stukje. Maar wist je dat diamant niet alleen symbolisch is voor Amsterdam, maar dat de stad ook een rijke geschiedenis in de wereld van diamanten kent?
Wij vertellen je alles over Amsterdam als oude diamantstad!
De diamantsector heeft een interessante, voornamelijk Joodse geschiedenis. De reden waarom veel Joden zich bezighielden met de diamanthandel was omdat het bewerken van diamant niet tot een gilde behoorde. Het was een ambacht die men kon bedrijven zonder bij een gilde te zijn aangesloten. Joden waren uitgesloten van gilden, wat de diamantsector een van de weinig overgebleven opties maakte. Daarin maakten zij zich dan ook heer en meester.
“The start of a Sparkle“
Briljantsnijder Henri Polak richtte voor “het vak” een eigen vakbond op, waarbij hij veel aandacht had voor kunst en cultuur in de stad. Hij stimuleerde de culturele ontwikkeling van werknemers en gaf hen vrijheid door een vaste werktijden en inkomen te garanderen. Je zou kunnen zeggen: Henri Polak haalde de Sparkle in diamantslijpers naar boven!
Langzaam maar zeker kreeg Amsterdam de iconische status als diamanstad. Niet in de laatste plaats omdat er wereldberoemde diamanten zijn geslepen. Zoals de Indiase Koh I Noor diamant, van 109 (!) karaat. Ook de Cullinan, de grootste ruwe diamant ooit gevonden, is geslepen in Amsterdam om daarna verwerkt te worden in Britse kroonjuwelen.
“The Sparkle stays“
Na de 2e Wereldoorlog kwam de bloei van Amsterdam de diamantstad tot stilstand, als gevolg van de moorden op Joodse juweliers en diamantslijpers. Fysiek werd de markt overdragen aan Antwerpen en New York, maar mentaal leeft de sprankelende reputatie nog altijd voort.