Diamant & Duurzaamheid

 

Bij Sparkle Amsterdam willen gunnen we jou te stralen, elke dag. It’s all about finding – and bringing out your inner Sparkle! Maar, niet ten koste van alles. Wat is immers het punt van stralen als de aarde eronder lijdt? Daarom is diamant duurzaamheid een belangrijk punt voor Sparkle Amsterdam. 

 

Kwaliteit

Allereerst staat kwaliteit voorop. Wij werken alleen met de beste materialen. Natuurlijke materialen die je leven lang mee gaan én mooi blijven. Zo is diamant de hardste grondstof die ooit op aarde gevonden is. Het is de enige edelsteen die uit slechts één element bestaat: zuivere koolstof. Die koolstof kristalliseert bij een zeer hoge druk en temperatuur die je vind ver onder de aardkorst. Een bijzonder natuurlijk proces. Hierdoor ontstaan namelijk ruwe diamanten waarvan een deel (zo’n 20%) kan worden geslepen om uiteindelijk te verwerken in sieraden. De rest wordt gebruikt om instrumenten en gereedschap mee te maken voor bijvoorbeeld (tand)artsen en voor in de bouw.

Lab of natuur

Naast dat natuurlijke proces zijn er tegenwoordig ook ‘lab-grown’ diamanten. De naam zegt het al; deze diamanten worden in een lab gemaakt. Hier wordt het natuurlijk proces nagebootst met een hoge temperatuur en druk. De ‘lab-grown’ en de natuurlijke diamant hebben dezelfde eigenschappen en bestaand beide uit zuivere koolstof.

De waarde van diamant kan sterk verschillen, afhankelijk van de afkomst, zeldzaamheid en natuurlijk: vakmanschap. Een ruwe diamant is veel minder waard dan eentje die briljant geslepen is. Het slijpen is handmatig vakwerk waar vele uren per diamant in zitten.

Duurzaam en bewust

De van nature onverwoestbare eigenschap van diamant maakt het een duurzaam materiaal. Ook zal een natuurlijke diamant zijn waarde niet snel verliezen. Die zal eerder toenemen, naarmate diamant wellicht zeldzamer wordt. Dat maakt een sieraad met diamant een investering voor het leven. Een weloverwegen, en daarmee bewuste keuze.

Oorbel
diamant duurzaamheid